Výhody nízkosacharidové stravy
Pouze aerobní aktivita a skutečné potraviny jsou dlouhodobě udržitelné
Při konzumaci jídla složeného převážně ze sacharidů se vyplavuje inzulin, který slouží jako blokátor spalování tuků. Pokud jíte několik sacharidových jídel denně, nedochází k využití energie z tukových zásob. Inzulin ukládá nevyužité sacharidy jako tělesný tuk, zvyšuje pocit hladu a spouští zánět, první fázi chronického onemocnění.
Najděme takový stravovací plán, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a bude optimalizovat tréninkové úsilí.
POKUD PRAVIDELNĚ JÍTE RAFINOVANÉ SACHARIDY, JE TO PROBLÉM, KTERÝ POTŘEBUJETE ŘEŠIT JAKO PRVNÍ
Pro většinu lidí znamená zásadní pozitivní změnu stravy pouze snížení množství přijatých sacharidů, zejména těch rafinovaných a průmyslově upravených.
Konzumovat 41 až 60 procent kalorií ve formě sacharidů je bohužel stále běžné. Někteří lidé dokonce překračují 60 procent, což se děje velmi často u sportovců, kteří mylně považují tuky za příčinu nadváhy. Jedním ze zásadních problémů je, že většina sacharidů je rafinovaná navzdory klamnému označení jako přírodní nebo celozrnné.
RAFINOVANÉ SACHARIDY JSOU
Pečivo z bílé mouky
rohlíky, chleba, veškeré sladké pečivo, tmavé celozrnné chleby ze supermarketu
Bezlepkové pečivo
velice často obsahuje rafinované sacharidy
Sušenky, sladkosti, tyčinky
ze supermarketů i většina z obchodů zdravé výživy
Sladidla
cukr, třtinový cukr, med, pšeničný sirup, kukuřičný sirup, ovocný cukr, hroznový cukr, náhradní sladidla
Domácí pečení
z cukru, sladidel, z bílé pšeničné mouky, z hladké špaldové mouky, z rýžové mouky
Tortily a polenta
z rafinované kukuřičné krupice
Těstoviny
z bílé mouky, špaldové a rýžové těstoviny
Bílá rýže
POZITIVNÍ ÚČINKY STRAVY S NÍZKÝM PODÍLEM SACHARIDŮ jsou vědecky prokázané
Schopnost využívat tuky jako zdroj energie souvisí se zvýšením obsahu ketolátek v krvi. Vrací náš organizmus k přirozeným stravovacím návykům, které byly ketogenní po miliony let.
Za posledních 70 let jsme tyto návyky bohužel opustili, což se odráží v počtu obézních a nemocných lidí.
Zdravé a trvalé hubnutí je výsledkem racionální konzumace zdravých tuků a dostatečného množství kvalitních bílkovin. Cílem však není zhubnout, ale silný organizmus. Důležité je pouze snížení přebytečného tělesného tuku.
Vraťme se k základním principům v tréninku i stravování, vyřaďme všechny diety a nesmyslně intenzivní tréninkové programy.
Vytrvalostní výkon souvisí se schopností pracovat velkou silou po dlouhou dobu, což vyžaduje konstantní přeměnu energie. Ideální je využívat i při vysokém výkonu jako zdroj energie z velké části tuky, jsou stabilním zdrojem energie a jejich spalování nevytváří tolik volných radikálů, které mohou být zodpovědné za únavu, nemoci a urychlení procesů stárnutí.